Ontmoeting U11 U13 Berlare 26-02-2017

Aangekomen te Berlare en wachtend op onze judoka’s in de U11, Josefien en Nivesh, kon ik in de cafetaria nog even genieten van een kopje koffie. Iedereen kwam mooi op tijd aan, Josefien met de ouders en grote broer, Nivesh met mama Sonia en broer Nikhil. De weging ging vlot voor z’n 160 judoka’s. Voor Josefien was dit alles spiksplinternieuw, dit zou haar 1ste wedstrijd worden bij de U11.
Zoals altijd te Berlare werd er gestart met een gezamenlijke opwarming op de tonen van muziek en belichting die op het festival “Tomorrowland” niet zouden misstaan.
Tijdens de opwarming werden de poules opgemaakt en verdeeld.
Het pouleblad van Nivesh had ik vlug gevonden maar voor Josefien was er geen (ik denk dat de andere meisjes bang waren voor dat meisje uit Oostakker met de 2 vlechtjes) zodat Josefien zonder te vechten toch haar welverdiende 1ste medaille in ontvangst kon nemen.
Jammer voor Josefien en familie dat ze niet heeft kunnen vechten. Positief punt: ik heb heel het gebeuren rond ontmoetingen U11 kunnen uitleggen.
Nivesh werd ingedeeld in poule 3 en diende zijn 3 gevechten te leveren op mat 3 en dit tegen judoka’s van judoclubs uit Merelbeke, Dendermonde en Gent/Drongen.
Het nieuw reglement was hier van toepassing er dus werd er zonder de gebruikelijke kumi kata gestart. Eerst kwamen zijn verdere tegenstanders aan de beurt zodat hij ze al een beetje kon inschatten.
1ste wedstrijd: tegen Karim van Jc Gent/Drongen (een reeds bekende en gevaarlijke tegenstander), alles ging heel snel, Nivesh was blijkbaar zeer goed uitgeslapen en scoorde bijna direct met o goshi en kreeg hiervoor ippon.
2de wedstrijd: tegen Jarne uit Dendermonde en ging ook heel vlot: scoren met heupworp (waze ari) en verder naar de grond in houdgreep (ippon).
3de wedstrijd: tegen Louie uit Merelbeke, was bijna hetzelfde als hiervoor: heupworp (waze ari) en verder naar de grond om de klus te klaren (ippon).
Ik denk dat Nivesh maximum 1 min 30 voor zijn 3 wedstrijden op de mat heeft gestaan.
Conclusie: SUPER gevochten met verschillende technieken en tegen toch verschillende tegenstanders met als beloning de 1ste plaats en een mooie medaille.

In de namiddag was het de beurt aan de U13

Nikhil was reeds aanwezig en Xander met ouders en broer, zoals altijd stip op tijd, zodat hier de wegingen vlot konden verlopen ook hier schat ik op een 160 deelnemers.
Ook bij de U13 werd er gestart met een gezamenlijke opwarming op de tonen van muziek en belichting van het festival “Tomorrowland”.
En tijdens die opwarming werden ook de poules opgemaakt en verdeeld. Nikhil poule 4 en Xander poule 7. Mooi zo, dacht ik netjes, ze zitten bij de eersten. Ware het niet dat de verdeling van de poules gebeurt met loting en Nikhil, zo zou blijken, als laatst zou moeten aantreden.
Eerst was Xander dus aan de beurt in poule 7 en op mat 3 tegen judoka’s van judoclubs Mariakerke, Zottegem en Merelbeke. De wedstrijden werden vastgelegd door cameraman Quinten zodat het voor mij gemakkelijker was om ze te analyseren.
De tegenstanders van Xander kwamen eerst aan de beurt zodat we al konden zien dat het geen katjes waren om zonder handschoenen aan te pakken.
1ste wedstrijd: tegen een judoka van Merelbeke. Xander scoort vlug het kosoto gari (waze ari) en werkt verder af op de grond met een houdgreep (ippon).
2de wedstrijd: tegen een judoka van judoclub Bourgoyen. De eerste score is terug voor Xander (waze ari) met een soort van sasae tsuri komi ashi, maar Xander kan het niet verder afwerken op de grond. Vervolgens laat hij zich verrassen door het sleurwerk van z’n tegenstander en komt hij op de grond in een houdgreep terecht, waar, ondanks al het weerwerk van Xander, geen ontsnappen meer mogelijk is.
Na twee wedstrijden stonden er 3 judoka’s met evenveel punten. Dus dat beloofde voor een spannende laatste wedstrijd.
3de wedstrijd: mijn eerst opmerking over die katjes bleek juist. Hij stormde op Xander af en kom hem een eerste maal tegen de tatami krijgen met ’n linkse sasae tsuri komi ashi (waza ari) gevolgd door houdgreep. Maar Xander kon vlug ontsnappen en overnemen op de grond waarbij z’n tegenstander op zijn beurt ook uit zijn houdgreep kon ontsnappen. Xander was een beetje overdonderd door al dat geweld en werd een tweede maal geworpen (waze ari). Hij kwam opnieuw in een houdgreep waar hij opnieuw uit kon ontsnappen. Xander wou zijn achterstand nog goedmaken door alles uit de kast te halen. Door deze actie werd hij opnieuw geworpen en opnieuw (3de maal) kon Xander uit de houdgreep ontsnappen. Superkracht Xander kwam hiermee op een 2de plaats.
Na lang, veeeeel te lang, wachten (laatste gevechten v/d dag) was het de beurt aan Nikhil om zich te bewijzen. Ook hier kwamen z’n tegenstanders eerst aan de beurt van judoclubs uit Kemzeke, Evergem en Lummen.
1ste wedstrijd: Nikhil kwam vlug tot scoren (waze ari) tegen een judoka uit Lummen maar kon het jammer genoeg niet afwerken in houdgreep. Op zijn beurt werd hij geworpen (waze ari) en kon z’n tegenstander wel de houdgreep aanhouden (ippon).
2de wedstrijd: tegen judoka uit Kemzeke, Nikhil begint goed maar laat zich verrassen, komt ongelukkig op de grond terecht en bezeerd zich aan de schouder. Zijn tegenstander kan hem in houdgreep nemen (ippon).
3de wedstrijd: Nikhil verbijt de pijn aan zijn schouder en laat z’n tegenstander uit Evergem alle kanten van de tatami zien. Hij werpt hem in tani otoshi (waza ari) en werkt vervolgens af in houdgreep (ippon). Sterk staaltje van doorzettingsvermogen van Nikhil, die werd beloond met een 3de plaats. Nikhil is op wedstrijden altijd super gefocust maar het lange wachten is voor Nikhil niet zo goed, anders zat er zeker meer in.
Moe maar tevreden konden wij huiswaarts keren met opnieuw een pak ervaring rijker.

Verslag van coach Rudy